Speciaal pak voor dove Clubsupporters.
Afgelopen zaterdagavond was er een bijzondere wedstrijd tussen Club Brugge en Westerlo, waarbij speciaal voor 6 dove fans een innovatief proefproject werd gelanceerd. Deze fans kregen een pak aangemeten met 22 sensoren, geplaatst op de schouders, voorkant, achterkant, polsen en enkels. Het doel was om geluiden op te vangen en deze om te zetten naar trillingen. Zo zouden ze de sfeer in het stadion kunnen ervaren zonder het geluid te horen. Wanneer de bal tegen het net wordt getrapt, voelen de supporters trillingen aan hun enkels; bij applaus trillen de polsen. Bij een doelpunt trilt het hele pak, een overweldigende sensatie die de vreugde van het moment intenser maakt. Het gaat echter niet alleen om de acties op het veld. Op specifieke momenten wordt zelfs de hartslag van de teammanager van Club Brugge geregistreerd, waardoor deze emoties ook voelbaar worden in subtiele trillingen.
Het project kwam tot stand dankzij de samenwerking van vier partners: Citymesh, verantwoordelijk voor de 5G-verbinding en het vertalen van alle geluiden op het veld naar vibraties; Not Impossible Labs, dat het pak met sensoren ontwikkelde; Club Brugge, de voetbalclub zelf; en Deaf Club Brugge fans, de dove supportersclub van Club Brugge.
Dit initiatief is niet alleen bedoeld voor voetbal, maar heeft als breder doel om dove mensen een nieuwe ervaring te bieden. Het is een primeur in het voetbal, aangezien eerder dergelijke technologieën voornamelijk werden ingezet bij muziekfestivals en culturele evenementen. De reacties waren gemengd onder de dove gemeenschap, sommigen vonden het minder prettig, terwijl anderen het als een positieve ervaring beschouwden. De discussie richtte zich ook op de vraag of men de trillingen van het voetbalspel zelf wilde voelen of eerder de geluiden van de tribunes wilde volgen.
Citymesh hoopt op termijn een afgewerkt product te ontwikkelen dat breder kan worden toegepast. Het verzamelen van feedback is cruciaal om het pak verder te verbeteren en uiteindelijk beschikbaar te maken voor festivals, sportevenementen en andere activiteiten, waarmee dove mensen op een unieke wijze betrokken kunnen worden.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )